Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι''

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ”.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ.Βασίλ. Τζούμας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανηγύρι είναι μία, κατ’ εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ ’ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.

Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι’ ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο. Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι’ αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας. Και είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι ν’ ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσωμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. Κι’ όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν’ απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους. Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.
Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας( χοροδιδάσκαλος η κ. Ρούλα Χήνου), που άρχισε το πρόγραμμά του τραγουδώντας το πολυφωνικό τραγούδι “Φίλοι καλώς ορίσαταν” και ακολούθησε το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε δύο ενότητες.
Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Ένωση είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.
Καθοριστική, για την επιτυχία της εκδήλωσης, υπήρξε η συμβολή της παραδοσιακής ορχήστρας και των τραγουδιστών. Έπαιξαν η κομπανία του δεξιοτέχνη κλαρινίστα Δήμου Πότση (από τη Λάβδανη Πωγωνίου) και τραγούδησαν ο καταξιωμένος βάρδος του Ηπειρωτικού τραγουδιού Σάββας Σιάτρας (αφιχθείς από τα Γιάννινα, ειδικά για την εκδήλωση), οι αυθεντικοί ερμηνευτές του παραδοσιακού Ηπειρωτικού τραγουδιού Λευτέρης Κωνσταντίνου και Ηλίας Κόντης και οι συνεχιστές της παράδοσης Ανδρέας Μετσοβίτης, Δήμητρα Γραβάνη και Βασίλης Ζώης.
Ο χώρος της εκδήλωσης και οι γύρω από αυτή χώροι είχαν πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 2.500-3.000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς.(Μεταξύ αυτών, που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για τη χορευτική τους δεινότητα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βασίλ. Τζούμας, ο Αντιπρόεδρος Χρίστος Παπακίτσος, ο Σύμβουλος Ναπολ. Μάκκος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης). Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.
Στην εκδήλωση προσήλθαν και οι: ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Σχοινάς, εκπρόσωπος του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Περιστερίου, συμπατριώτου μας και ένθερμου Ηπειρολάτρη, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. συμπατριώτης μας (από το Μέτσοβο) Αργύρης Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλ. Λώλος, Βασίλ. Μπέτσης και Τάσος Θεοδωράκος, ο επί κεφαλής της Δημοτικής παρατάξεως “Περιστέρι για όλους” Δημήτρης Κελάφας, Συνοδευόμενος από τους Δημοτ. Συμβούλους Βασίλ. Μπάο (συμπατριώτης μας από το Μέτσοβο),Βιβή Φουντά και Δήμητρα Τσιαμούλη, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ελευθέρ. Τοκατλίδης, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Βασίλ. Παπαδόπουλος ( πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), Σάκης Ζορπίδης (υπεύθυνος των ΚΑΠΗ), Μάκης Πρέκας (επίκουρος του Δημάρχου) και ο συμπατριώτης μας (από τα Άγναντα) Βαγγέλης Τάτσης και ο Διαμερ. Σύμβουλος Γιώργος Βανικιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Εντυπωσιακή η παρουσία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με πολυμελή αντιπροσωπία με επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου (και η σύζυγός του Ελένη), τους Αντιπροέδρους Κώστα Κωνή και Δημήτρη Σιούλα, τον Έφορο Δημοσ. Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο (Πρόεδρος Συλλ. Ηπειρωτών Ασπροπύργου) και τον Σύμβουλο Γιώργο Δόση ( Πρόεδρος Αδελφότητος Παπίγγου).
Επίσης παρευρέθησαν η Γεν.Γραμμ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου Αλεξάνδρα Γεωργίου, οι Ρωξάνη Μαύρου και Θανάσης Μυλωνάς από την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και ο Πρόεδρος του Συλλ, Αιτωλοακαρνάνων “ η Έξοδος” Χρίστος Χούτας.
Τέλος να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου Βασίλ. Τζούμας ευχαρίστησε θερμά ο ίδιος, αλλά και εξ ονόματος της Ενώσεως, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Περιστερίου για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους (των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στο εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και προβάλλονταν συνεχώς από video wall), τον κλαρινίστα Δήμο Πότση και την εξαιρετική κομπανία του, τους εκλεκτούς ηπειρώτες τραγουδιστές αυθεντικούς ερμηνευτές των παραδοσιακών ηπειρωτικών τραγουδιών,την Ομοσπονδία Μουργκάνας για τη διάθεση του θαυμάσιου χορευτικού της και την διαρκή της συμπαράσταση, το χορευτικό της Ενώσεώς μας και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, που την αποτελούσαν τα Μέλη του Διοικητ.Συμβουλίου της Ενώσεως Λευτέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Γκούντας, Πέτρος Σιαμάντης και Ζήκος Κόντης, ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Παπαδιώτης και το μέλος του χορευτικού Εύη Τασούλα, στους οποίους εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, καθώς και σ’ όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...