Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι για τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας καθώς και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Η φετινή τελετή είχε ως κεντρικό θέμα την υψηλή ελληνική κουζίνα, η οποία εξελίσσεται, ανεβαίνει και διεκδικεί θαρραλέα μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο
γαστρονομικό χάρτη. Στόχος λοιπόν του θεσμού των Χρυσών Σκούφων φέτος δεν ήταν απλώς η βράβευση εστιατορίων που υπηρετούν με συνέπεια την υψηλή γαστρονομία ή την ποιοτική και καινοτόμο ελληνική Κουζίνα αλλά και η και η στροφή των προβολέων και του ενδιαφέροντος στην ελληνική κουζίνα, ένα ζωντανό εθνικό κεφάλαιο που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

ΠΙΤΕΡ ΟΙΚΟΜΟΜΙΔΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ
Αυτή η απονομή ήταν ιδιαίτερα σημαντική μιας και σφράγισε την επιτυχημένη πορεία 20 χρόνων ενός καταξιωμένου θεσμού που συνέβαλε πάρα πολύ στην εξέλιξη της γαστρονομίας και της ελληνικής κουζίνας στην Ελλάδα. Τότε, το 1994, βραβεύτηκαν μόλις 10 εστιατόρια στην Αθήνα, με καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας το «Bajazzo» του Κλάους Φόγερμπαχ. Σήμερα, έπειτα από 20 χρόνια, έχουμε πλειάδα εξαιρετικών εστιατορίων βραβευμένων, με πολύ αυστηρότερα κριτήρια πλέον, με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν 18 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 28 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Οι Χρυσοί Σκούφοι, που διοργανώνονται από το περιοδικό «αθηνόραμα» και τον «Alpha Guide» (και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων), συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια. Είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής αλλά και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Τα βραβεία απένειμαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Χριστόφορος Καπαρουνάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς, ο Country Business Manager της Nestle Waters (Acqua Panna και S.Pellegrino) Κωνσταντίνος Κούτσας, ο διεθνούς φήμης διαφημιστής-επικοινωνιολόγος Πίτερ Οικονομίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης, ο Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της βραδιάς Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Διευθυντής των Reserve Brands της Diageo Hellas Χάρης Ψαρούδας και ο Πρόεδρος της Bold Ogilvy Γιάννης Ευσταθιάδης

ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΧΙΛΙΑΔΑΚΗ ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ ΔΟΞΗΣ ΜΠΕΚΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
Επίσης, στο πλαίσιο της τελετής, ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde Μάκης Βελισσαρόπουλος τίμησε πέντε απόφοιτους της σχολής, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι πλέον σεφ και βραβευμένοι από τον θεσμό των Χρυσών Σκούφων.

Μετά τις απονομές ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των βραβευθέντων και των καλεσμένων όπου σεφ από πέντε βραβευμένα εστιατόρια, Έκτορας Μποτρίνι (Etrusco), Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο), Νίκος Πουλιάσης (Κουκούμαβλος), Γεωργιάνα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος (Funky Gourmet), Αντώνης Πετρέλης (Old Mill) και ο executive σεφ του Costa Navarino Δόξης Μπεκρής, εκπροσωπώντας το «Έτος γαστρονομίας 2013» για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, παρουσίασαν σπεσιαλιτέ υψηλής ελληνικής γαστρονομίας.

ΣΤ.ΜΑΙΝΑΣ Γ. ΜΠΡΑΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΧ Τ. ΒΕΡΕΜΗΣ ΑΚ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, όλοι οι καταξιωμένοι chefs της χώρας, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες των χώρων εστίασης από όλη την Ελλάδα, επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι από το χώρο της γεύσης, του κρασιού και του ταξιδιού καθώς και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους : ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρoεδρος του ΕΟΤ Χρήστος Πάλλης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, ο Γεν Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, από τον χώρο του πολιτισμού, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Πέμυ Ζούνη, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη, η Ναταλία Δραγούμη, ο Άκης Σακελλαρίου και η Τίνα Βασιλικού, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος η Γωγώ Μπρέμπου και πολλοί άλλοι.

Γ.ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΑΘ. ΚΩΣΤΑΚΟΣ ΟΡ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Κακλέας, ενώ τα κείμενα έγραψε ο Θύμιος Νικολόπουλος. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2013 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης

Etrusco (Κέρκυρα) με 16,5/20 και δύο σκούφοι
Σπονδή (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος

3. Γαλάζια Hytra (ξεν.«Westin Athens-Astir Palace», Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
Funky Gourmet (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
Squirrel (Χαλκιδική) με 16/20 και 1 σκούφος
Βαρούλκο (Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Botrini’s (Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Hytra (Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) με 15,5/20 και 1 σκούφος
Alfredo’s (ξεν. «Regency Casino», Θεσσαλονίκη) με 15/20 και 1 σκούφος
Calypso (ξεν. «Elounda Peninsula», Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
Διόνυσος (ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
Kool Life (ξεν. «Life Gallery», Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) με 15/20 και 1 σκούφος
Premiere (ξεν. «Intercontinental», Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
Water Restaurant (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) με 15/20 και 1 σκούφος


ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας

Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20
Βαρούλκο (Αθήνα) 15,5/20
Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15,5/20
Kool Life (ξεν. «Life Gallery», Αθήνα) 15/20
Aleria (Αθήνα) 14,5/20
Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονος)) 14,5/20
Milos Estiatorio (ξεν. «Athens Hilton», Αθήνα) 14,5/20
Lady Finger (ξεν. «Ανδρόνικος», Μύκονος) 14,5/20
Βασίλαινας (Πειραιάς) 14,5/20
Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20
Παπαϊωάννου (Πειραιάς) 14,5/20
Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20
Τηλέμαχος BBQ (Αθήνα) 14,5/20
Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
Saltsa (Σαντορίνη) 14/20
Αθήρι (Αθήνα) 14/20
Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20
Αλέξης (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14/20
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (Λιτόχωρο) 14/20
Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20
Καλωσόρισμα του Αντώνη (Αθήνα) 14/20
Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20
Κρητικός (Αθήνα) 14/20
Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός, Χανιά) 14/20
Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20
Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20
Η πλατεία της Ανθούλας (Κασσάνδρα Χαλκιδικής) 14/20
Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20

Ειδικά Βραβεία δόθηκαν στον Σωτήρη Ευαγγέλου σεφ της Μεγάλης Βρετανίας για τη συμβολή του στην εξέλιξη της Ελληνικής κουζίνας και την ανάδειξη της ποιοτικής της διάστασης και στον Λευτέρη Λαζάρου για τη συνεχή επί 20 χρόνια βράβευση του εστιατορίου Βαρούλκο

ΦΕΤΙΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ 

VOLVO, CARDHU - ZACAPA (DIAGEO RESERVE BRANDS), S.PELLEGRINO - ACQUA PANNA, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ LE MONDE, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2013.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...