Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Κατάμεστο το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στους «ΙΠΠΗΣ»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με τον γιο του και τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου-Φιλιππίδη
Η ξεκαρδιστική, ιδιαιτέρως πολιτική, αλλά και δραματικά επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΗΣ», που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ,  συγκέντρωσε περισσότερους από 17.000 θεατές στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 20 & 21 Ιουλίου.
 Το έργο που ανέβηκε σε μετάφραση  και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τον Πέτρο Φιλιππίδη (Aλλαντοπώλης) και τον Γιάννη Ζουγανέλη (Παφλαγόνας) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, καταχειροκροτήθηκε από ένα θερμότατο κοινό και τις δύο ημέρες.
Τάκης Παπαματθαίου-Πέτρος Φιλιππίδης-Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Οι «Ιππής» είναι το πρώτο από τα έργα του που ο Αριστοφάνης υπογράφει με το όνομά του. Είναι μια κατεξοχήν πολιτική κωμωδία που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το έργο ασκεί οξύτατη κριτική προς τον αρχηγό των Δημοκρατικών Κλέωνα, ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο Αριστοφάνης, καθώς κανένας άλλος δεν το  αποτολμούσε.
Ταμίλα Κουλίεβα-Γιάννης Ζουγανέλης
Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών.  Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.
Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.  Πρόκειται για την  πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία  αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή.
Έρση Δρίνη (σκηνογράφος- ενδυματολόγος)-Γιώργος Πάτσας (σκηνογράφος- ενδυματολόγος)- Νικαίτη Κοντούρη (σκηνοθέτις)- Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Μανώλης Παντελιδάκης.
Τα κοστούμια σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη.
Την χορογραφία επιμελήθηκε η Μπέτυ Δραμισιώτη.
Τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Λευτέρης Παυλόπουλος.
Τους στίχους των  πολλών τραγουδιών της παράστασης έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου, πάνω σε μουσικές του Γιώργου Χριστιαννάκη.
Δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ο Πέτρος Φιλιππίδης Αλλαντοπώλης και ο Γιάννης Ζουγανέλης Παφλαγόνας συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο του Πολυκλείτου. Μαζί τους: οι Τάκης Παπαματθαίου Δούλος Α΄ (Δημοσθένης), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης Δούλος Β’ (Νικίας), Γιώργος Καύκας  Δήμος.
Κορυφαίος του χορού: ο  Γιάννης Σαμσιάρης.
Στον χορό παίζουν με αλφαβητική σειρά: οι Παναγιώτης Αργυριάδης, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Ορτετζάτος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.
Χορεύει ο Λάμε Έντγκεν.
  
Μανώλης Παντελιδάκης (σκηνικά παράστασης)- Σταμάτης Φασουλής (σκηνοθέτης παράστασης), Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Δέσποινα Στυλιανοπούλου- Φωκάς Ευαγγελινός- Ντένη Βαχλιώτη (κοστούμια παράστασης)
Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης ΙΠΠΗΣ:
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Φιλολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Ανδρώνη
Βοηθός σκηνογράφου: Χαρά Τσουβαλά, Μαρία Φιλίππου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Τσακότα
Βοηθός χορογράφου: Έντγκεν Λάμε
Οργάνωση παραγωγής (ΚΘΒΕ): Ηλίας Κοτόπουλος
Οργάνωση παραγωγής (Θέατρο Ακροπόλ): Λαμπρίνα Καραγιαννίδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Τάκης Παπαματθαίου    Δούλος Α΄ (Στρατηγός Δημοσθένης) 
Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης  Δούλος Β΄ (Στρατηγός Νικίας)     
Πέτρος Φιλιππίδης     Αλλαντοπώλης
Γιάννης Ζουγανέλης     Παφλαγόνας
Γιώργος Καύκας      Δήμος Αθηναίων
Γιώργος Παπαγεωργίου      Δήμος Αθηναίων (νέος)
Σοφία Καλεμκερίδου     Ειρήνη
 Κορυφαίος: Γιάννης Σιαμσιάρης
 Χορός: Πάνος Αργυριάδης, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καραούλης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Ορτετζάτος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης.
 Χορευτής: Έντγκεν Λάμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...